info

Jak na potravinovou suverenitu a agroekologii 

Světové hnutí La Via Campesina definovalo potravinovou suverenitu jako právo lidských společenství na zdravé a kulturně vhodné potraviny produkované prostřednictvím environmentálně příznivých a udržitelných přístupů, a právo těchto společenství definovat vlastní potravinové a zemědělské systémy. Agroekologii můžeme potom chápat jako sociálně-environmentální nástroj jak dosáhnout potravinové suverenity.

Spolu s experty z La Via Campesina a dalších sociálních agro-potravinových hnutí a organizací se budeme věnovat příkladům systémového uchopení těchto paradigmat a jejich integrace do národních strategií a ústav ve snaze transformovat potravinové systémy. 

V panelu vystoupí:

Nathanael Buka Mupungu – farmář a mluvčí národní konfederace rolníků v Kongu (COPACO-PRP) (FR) 
Jan Valeška – vedoucí Asociace místních potravinových iniciativ (AMPI)
Elizabeth Mpofu – agroekologická farmářka, vedoucí La Via Campesina, zakladatelka a vedoucí Zimbabwe Smallholder Organic Farmers Forum (ZIMSOFF).

Konferenci můžete sledovat v AJ zde nebo s českým překladem.