BLOG

Blogujeme. Přinášíme výběr nejzajímavějších textů a zpráv, jejichž vznik nadace Rosy Luxemburgové podpořila. Pokrýváme širokou škálu levicových témat od ekonomických alternativ, přes feminismus, politické vzdělávání, demokratický socialismus k antifašismu. Názory v textech nemusí vyjadřovat stanovisko Nadace.

Každoroční konference Historical Materialism v Londýně tentokrát se zastřešujícím tématem „The Cost of Life Oppression, Exploitation and Struggle in the Time of Monsters“ je pravděpodobně největší marxistickou akademickou událostí na světě. Tento rok se jí zúčastnilo přes 800 účastníků a bylo předneseno přes 600 příspěvků.
Komunistické strany ze současného politického spektra skutečně zmizely, svou mocenskou pozici v rozděleném poválečném světě ztratily, státní socialismus sovětského ražení selhal. Ale selhala tím také celá levice, jak se nám to snaží namlouvat zvykový a nejen pouze český antikomunismus? Není na čase, aby se otázka práva a svobody pro všechny znovu vynořila  z temnot? 
Cena určená osobnostem a uskupením, které se zasadily o ženské hnutí, resp. ženská práva v České republice je každoročně, od roku 2018, udílena neformálním feministickým kolektivem Sdruženy. Letošní ročník proběhl 24. září a bylo v rámci něho oceněno celkem 6 osobností a kolektivů.
Je úlohou sociální reportáže měnit sociální struktury k lepšímu nebo pouze opisovat skutečnost? A je to vůbec možné? Na tyto a další otázky hledalo odpověď květnové číslo měsíčníku Kapitál s tématem Sociální reportáž.
Jaká je strana Fidesz premiéra Viktora Orbána a kam směřuje?Parlamentní volby v dubnu přinesly krajně pravicovému premiérovi další drtivé vítězství. Za jakou cenu?
Stalo se to, co se zdálo nemyslitelné. V Evropě je válka. Ruský prezident Putin nařídil útok na Ukrajinu. Odsuzujeme útok, který je v rozporu s mezinárodním právem, a požadujeme okamžité zastavení všech nepřátelských akcí a stažení ruských vojsk.
Česko má za sebou další parlamentní volby. Hned po oznámení oficiálních výsledků  9. října bylo jasné, že končí éra předsedy vlády Andreje Babiše a jeho hnutí ANO.
DIE LINKE dokázala obhájit tři přímé mandáty v Lipsku (Sören Pellmann) a Berlíně (Gesine Lötzsch a Gregor Gysi).
V březnu uplynulo 150 let od narození ikony socialistické revoluce, Rosy Luxemburgové.
Problém bydlení už se netýká jen sociálně slabých vrstev, ale i středních tříd. Krize bydlení v Česku postupuje rychle a má globální kontext.